Inden du starter

Når man starter som iværksætter, er der rigtig mange ting at holde styr på – og mange gange oplever vi det, som om det hele skal gøres samtidig. Fra beslutningen om at starte en virksomhed er taget til det første salg er gennemført, er der en rigtig spændende tid.

Hvor meget arbejde, der er forbundet med forberedelserne, er meget forskelligt alt efter hvilken virksomhed, du skal starte: Det forberedende arbejde er mere overkommeligt, hvis du starter en enmands-konsulentvirksomhed end hvis du skal have en produktion af varer op at køre, skal investere store summer inden opstarten eller har kastet dig ud i en branche, hvor du skal have ansatte fra dag 1, for at kunne drive virksomheden.

Ud over al den praktiske organisering, som skal ske, er der også den administative del af sagen, og der er især to opgaver, som er vigtige før virksomhedens start:

  1. At få registreret virksomheden korrekt og
  2. At få udarbejdet etablerings- og driftsbudget

Herunder kan du se, hvordan registreringen af en enkeltmandsvirksomhed foregår:

Inden du skal registrere virksomheden, skal du beslutte, hvilken type virksomhed, du vil have. Læs mere om det her. Men når du har besluttet dig, skal virksomheden registreres, enten ved at du får hjælp fra en advokat/revisor/andet rådgiver, eller ved at du gør det selv. Er der tale om en personligt ejet virksomhed, for eksempel en enkeltmandsvirksomhed, er registreringen rigtig let, og der er ingen grund til at betale en rådgiver for at gøre det sammen med dig: Du går ind på virk.dk og vælger menupunktet “Start virksomhed”. Her logger på med din egen, persolige NemID og godkender deres betingelser for brug. Herefter skal du vælge, det ser sådan ud:

Udklip

Så skal du igen acceptere nogle betingelser, og herefter skal du vælge mellem forskellige mulige typer af registrering:

Udklip1

– og her vælger du bare den, som er mest relevant for dig. Du kan læse mere om fordele/ulemper ved at blive momsregistreret fra starten her.

På den næste side skal du oplyse dit navn og cvr-nummer og bliver gjort opmærksom på, at du hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens aktiviteter. Derefter kommer der en side, hvor du skal oplyse virksomhedens navn, adresse, din mailadresse og dit telefonnummer. Hvis du ikke har et fax-nummer, som de også vil have, springer du det bare over. Nederst spørger de, om du ønsker reklamebeskyttelse – og det vil jeg foreslå, at du siger ja til: Erhvervsstyrelsen sælger adresserne til private virksomheder, så nystartede selvstændige bliver bombarderet med opringninger og reklamebreve, hvis de ikke har sagt nej tak til det her i startfasen.

På næste side er der kun et enkelt spørgsmål:

Udklip2

– og det er en ny virksomhed, jeg er ved at registrere her. Hvis det ikke er, vil der være nogle ting omkring overtagelse af varelager og andre værdier… Men det er meget let med en ny virksomhed, så vi trykker bare på “næste” og kommer så hen til spørgsmålet om branchekoder:

 

Udklip3

Du vælger ved at søge eller ved at klikke dig frem i oversigten. Det er ikke svært – og hvis du gør det forkert, kan du senere lave brancekoden om til noget andet.

Du kan også tilføje en bi-branche hvis din nye virksomhed skal lave flere aktiviteter. Men det får du vejledning om, hvordan man gør (og om det er relevant), når du har valgt din hovedbranche.

Den næste side er spørgsmål om, hvad du skal tilmeldes. Du skal for eksempel svare på, om du skal være momsregistreret (selvom du allerede har oplyst det tidligere) og om du skal have ansatte, som skal have løn (ud over, hvad du måtte hæve til dig selv som ejer af enkeltmandsvirksomheden). Der kunne ikke blive et rigtig fint skærmbillede af det, så jeg har hentet en pdf i stedet: Pligter. Du udfylder de relevante, og for rigtig mange er det momsen, og klikker dig videre. Hvis du skal registreres for moms, åbner menuen sig, at du skal vælge

Udklip4

Og du vælger bare “normal”. Også selvom du ind imellem vil have moms i forbindelse med køb fra EU eller noget… Du skal oplyse datoen for momsregistreringen, og der er fin vejledning til dette på siden. Grundlæggende er reglen: Datoen for første køb eller salg af momspligtige aktiviteter er startdatoen. Hvis du bliver forsinket, kan du bare indberette 0 i moms i det første kvartal.

Herefter er det bare nogle godkendelsessider, ekstra adresser osv., og så er virksomheden registreret. Du får en kvittering pr. mail og en uge eller to efter, får du et brev med dit cvr.nummer.

Videre til virksomhedsform.